Kreatin og dets effekt

Mathias Malmgren | 12. maj 2017

Hvad er kreatin

OPS: artiklen indeholder affiliate links

Kreatin er et stof som findes i mange af kroppens celler. Det findes i meget stor koncentration i kroppens muskelceller, hvor det spiller en afgørende rolle i forbindelse med anaerobt muskelarbejde. Kreatin produceres naturligt i kroppen. Syntesen af Kreatin foregår overvejende i leveren, nyrerne og i mindre grad i bugspytkirtlen. Syntesen af Kreatin beløber sig til cirka 1 gram om dagen. Den resterende del af den Kreatin der er tilgængeligt i kroppen, får vi via kosten. Specielt kød indeholder store mængder Kreatin. En normal kost vil give i omegnen af 1 gram Kreatin pr. dag. 95 % af den Kreatin som findes i kroppen, er lagret i skeletmusklerne. De resterende 5 % findes i hjernen, nyrerne og testiklerne. Fordi Kreatin primært findes i kød, så har vegetarer normalt lavere Kreatinkoncentrationer i kroppen, sammenlignet med folk som spiser kød.

Hvordan virker det så? 

Kreatin har indvirken på det energisystem man kalder ATP-CP-energisystemet. ATP er en organisk, kemisk forbindelse, hvor der sidder 3 fosfatgrupper på. Bindingerne mellem disse fosfatgrupper er særdeles energirige, og når en eller flere fosfatgrupper fraspaltes via hydrolyse, så frigøres en stor mængde energi, som kan bruges til muskelkontraktioner. Kreatin lagres i kroppen som Kreatinfosfat, og når et ATP-molekyle mister en eller flere fosfatgrupper, så kan Kreatinfosfat træde til som fosfat-donor og dermed ”genoplade” ATP-molekylet. Dette bevirker, at man kan arbejde en smule længere under hårdt, anaerobt arbejde. Det er sådan den præstationsfremmende effekt ved Kreatin opstår. Men bliver simpelthen i stand til at forlænge evnen til kraftudvikling, under kortvarigt kraftbetonet muskelarbejde.

Følgende effekter kan opnås ved anvendelse af Kreatin:
– Forøgelse af muskelmasse
– Større muskelstyrke
– Hurtigere restitution
– Reduktion af muskelømhed

Jeg bruger, og har altid brugt, Myprotein til at købe mit kreatintilskud. De yder en god service, deres produkter er gode, med et stort udvalg, samt helt fornuftige priser. Link til Myprotein her.

Bliv
Fit

Stop drømmene, tag handling

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *